Η εκδοτική εταιρεία O.Mind Creatives και το περιοδικό Dairy News διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής, γαλακτοκομίας και τυροκομίας. Είναι η πρώτη online συζήτηση που διοργανώνει το περιοδικό και σε αυτή έχει κληθεί να συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.
Ο σύνδεσμος για τη συζήτηση: https://us02web.zoom.us/j/82434341823
Η συζήτηση με τίτλο «Μετά την Πανδημία: Γαλακτοκομία και τυροκομία στην Ελλάδα που αλλάζει» έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 4.00 το μεσημέρι και σε αυτήν έχουν κληθεί επαγγελματίες του κλάδου απ΄ όλο το φάσμα της παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής γάλακτος. Θα έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους την παρακολουθήσουν να διατυπώσουν ψηφιακά ερωτήσεις προς του συμμετέχοντες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι ομιλητές
Τους υφιστάμενους θεσμούς του κλάδου θα εκπροσωπήσει ο πλέον αναγνωρίσιμος εκπρόσωπός του, ο Χρήστος Αποστολόπουλος. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Γενικός Διευθυντής στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Διευθυντής Ολικής Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων στη FrieslandCampica Hellas. Παράλληλα είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων και υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Την κτηνοτροφία θα εκπροσωπήσουν δύο μάχιμοι παραγωγοί από τη Μακεδονία, οι Σοφοκλής Φιλιππίδης και Γιώργος Κλιάμπας αμφότεροι από τον Γάζωρο Σερρών.
Ο πρώτος είναι αγελαδοτρόφος και βραβευμένος ως ‘Κτηνοτρόφος της Χρονιάς’ το 2019 από την εφημερίδα Agrenda. Ο δεύτερος είναι γεωπόνος- ζωοτέχνης, έμπορος ζωοτροφών και συνέταιρος αγελαδοτροφικής μονάδας.
Τον κόσμο των συνεταιρισμών και της γαλακτοκομίας θα εκπροσωπήσει ο Λάζαρος Μάμαλης, διευθυντής Επικοινωνίας του Συνεταιριστικού Ομίλου ΕΑΣ Τρικάλων, στον οποίο ανήκει η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη-Βιομηχανία Γάλακτος Τρικάλων-ΤΡΙΚΚΗ.
Την τυροκομία θα εκπροσωπήσουν δύο διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Μαγνησίας. Η Ελένη Λαΐτσου και ο Παναγιώτης Καρακάνας.
Η πρώτη εκπροσωπεί την εταιρεία Τυροκομείο “ΦΛΕΓΓΑ”, Νικ. Χ. Λαΐτσος & ΣΙΑ η οποία έχει χρόνια παράδοση στην παραγωγή και προώθηση τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευθεί για την ποιότητα και την καινοτομία της. Η κα Λαΐτσου είναι Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής με εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Την περίοδο 2010-2014 ήταν η δήμαρχος στο Δήμο Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας. Το τυροκομείο της οικογένειας Λαΐτσου βρίσκεται στο Βελεστίνο Μαγνησίας.
Ο Παναγιώτης Καρακάνας, Επιστήμων Γαλακτοκομίας,ΜSc είναι βραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό τυροκόμος και αντιπροσωπεύει τη δυναμική νέα γενιά των Ελλήνων τυροκόμων τα προϊόντα των οποίων έχουν προ πολλού διασχίσει με επιτυχία τα σύνορα της χώρας. Το τυροκομείο του βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο του νομού Μαγνησίας.